اصول دادرسی منصفانه
اصل برائت
اصل برائت در حقوق به این معنی است که بنای دادرسی بر عدم ارتکاب جرم توسط افراد است، مگر اینکه با رسیدگی صحیح و عادلانه، جرم فرد در یک مرجع صالح قانونی ثابت شود. اصل برائت از بنیادیترین اصول کلی حاکم بر دادرسی عادلانه و منصفانه در نظامهای نوین دادرسی کیفری محسوب میشود. پیشفرض برائت یکی از اصول و قواعد بنیادین محاکمات جزایی است که از حقوق شهروندان در برابر قدرتطلبیهای نهادهای عمومی حمایت میکند.
اصل دادرسی توسط مقامی بیطرف
منظور از اصل استقلال و بیطرفی مرجع رسیدگیکننده آن است که اولا، قضات بدون جانبداری سیاسی، حقوقی و اعتقادی به وظیفه خویش بپردازند و ثانیا، رسیدگی قضایی باید مستدل، مستند و در چارچوب قوانین حاکم باشد.
اصل علنی بودن دادرسی
علنی بودن دادرسی وضعیتی است که در آن بدون ایجاد مانع بر سر راه حضور افراد عادی و رسانههای عمومی جلسات رسیدگی به اتهام متهم تشکیل و اداره میشود.
اصل بهرهمندی از وکیل
در اصل 35 قانون اساسی پیشبینی شده است، با این تفاوت که وکیل شاکی میتواند در مرحله تحقیقات به طور کامل دخالت کند و در جریان امور پرونده قرار گیرد، ولی وکیل متهم به موجب ماده 128 قانون آیین دادرسی در امور کیفری و تبصره آن فقط میتوانند از جانب متهم اعلام وکالت کند، همراه موکل باشد و بدون مداخله در امر تحقیق، پس از خاتمه تحقیقات مطالب خود را بیان کنند، آن هم در غیر موارد محرمانه.
اصل تفهیم اتهام به متهم
اصل منع شکنجه